IULIAN MALINCHE, CAMPIONUL GOLD 2018

Columbofil tânăr, dar cu o experienţă bogată în competiÅ£iile naÅ£ionale, Iulian Malinche a reuÅŸit, în acest an, un sezon excepÅ£ional, acumulând la categoria Fond Tineret doar 16.53 de puncte de penalizare, adjudecându-ÅŸi astfel locul I NaÅ£ional în clasamentul Gold. PerformanÅ£a sa îi va aduce, la Gala Campionilor, organizată la BraÅŸov în luna ianuarie a anului viitor, un consistent premiu în valoare de 10.000 de lei brut.
Proaspătul campion spune că este încântat de competiÅ£ia organizată de FNCPR, mai ales că pentru Clubul Gold au fost introduse multe elemente de siguranţă care au asigurat o compeÅ£ie corectă ÅŸi transparentă. „ÎnfiinÅ£area «Clubului Gold» a fost o idee foarte bună, deoarece, în acest fel, crescătorii pot fi răsplătiÅ£i pentru munca ÅŸi talentul lor. Consider că regulamentul clubului a fost unul bun ÅŸi echidistant, lucru apreciat de toÅ£i crescătorii. Pentru mine, personal, a contat ÅŸi faptul că s-au introdus multe elemente de siguranţă în cadrul campionatului Gold, ÅŸi aici fac referire la clemarea cu stickere, îmbarcarea în boxe separate sau filmarea pe traseu a porumbeilor respectivi. Toate aceste au sporit siguranÅ£a organizării unei compeÅ£ii cinstite ÅŸi transparente“, a declarat Iulian Malinche. Acesta este de părere că astfel de competiÅ£ii au rol deosebit în progresul columbofiliei româneÅŸti ÅŸi determină crescătorii să investească în porumbei de mare valoare, ceea ce face ca, de la an la an, campionatul naÅ£ional să fie tot mai puternic.

InvestiÅ£ia în inele Gold a dat roade

Columbofilul brăilean spune că nu a achiziÅ£ionat multe inele la începutul sezonului, ci a optat pentru cumpărarea a 10 bucăţi. „În anul 2017 am achiziÅ£ionat 10 inele ÅŸi, cu siguranţă, voi achiziÅ£iona inele Gold si anul acesta. Recomand tuturor crescătorilor să investească în inele deoarece cu cât participă mai mulÅ£i cu atât va creÅŸte concurenÅ£a ÅŸi calitatea campionatului“, a precizat Malinche, care a adăugat că premiile puse în joc în Clubul Gold sunt o motivaÅ£ie puternică. „Valoarea premiilor este un aspect esenÅ£ial ÅŸi, bineînÅ£eles, o extramotivaÅ£ie a crescătorului, dacă joci să ÅŸi câÅŸtigi. Pe mine, sincer, m-a bucurat mult mai mult faptul că femela a reuÅŸit să claseze în primii 20 NaÅ£ional la Fond ÅŸi AS Fond, dar nu poÅ£i să nu te bucuri când acest lucru vine la pachet cu o sumă substanÅ£ială“, a mai spus tânărul crescător. Iulian Malinache consideră că, în ultimii ani, columbofilia românească se află pe un puternic trend ascendent atât ca urmare a investiÅ£iilor în porumbei de valoare, cât ÅŸi datprită unor competiÅ£ii mai corecte, mai transparente: „Este evident că ne aflăm pe drumul bun. Am progresat foarte mult în ultimii ani ÅŸi eu sunt convins că vom mai creÅŸte. S-au investit sume enorme în porumbei din linii genetice de o reală valoare, iar acest lucru se vede. Este, de asemenea, evident că lucrurile s-au îmbunătăţit ÅŸi la nivel de organizare, de transparenţă a competiÅ£iilor.“

O femelă concurată la văduvie
În ceea ce priveÅŸte linia de sânge a porumbelului câÅŸtigător, Iulian spune că este o femelă reprodusă din doi porumbei cu origini foarte bune: tatăl femelei este original Pieter Veenstra - fiu din Chanel No.5, iar mama este original Gaby Vandenabeele - nepoată din celebrul Wittenbuik. „La primile trei etape de Fond, femela a fost concurată la vaduvie, apoi, la ultimele două etape, a fost concurată la natural“, a precizat Malinche, care a mai spus că porumbiÅ£a va fi concurată în continuare, urmând să îndeplinească norma la Palmares Fond, respectiv AS Fond.
Cât despre produsele pentru întreÅ£inerea porumbeilor folosite, crescătorul spune că, în general, folosele produse de la firma Rohnfriend, de care se declară foarte mulÅ£umit, în vreme ce mâncarea în timpul sezonului provine de la Verselle Laga, Vanrobayes ÅŸi Bayers.
Dintre rezultatatele obţinute de crescătorul brăilean amintim aici: Loc 1 nat Maraton Tineret 2016, Loc 3 nat AS Maraton Palmares 3 ani (`13-`15), Loc 3 nat Maraton Extrem Tineret `14, Loc 1 Prov. Maraton 2018, Loc 2 Prov. Maraton 2018 etc.

 

Adaugat: 14.12.2018 19:21:20