CATALIN APOSTU: AS VREA SA FIE PREMIATI CU CATE 10.000 DE LEI CAT MAI MULTI PORUMBEI DIN TOPUL NATIONAL

DeÅŸi are doar 30 de ani, zboară porumbei de un deceniu. Este din Vrancea ÅŸi, la Gala Campionilor din luna ianuarie, ce va fi organizată la BraÅŸov, va pleca acasă cu unul dintre premiile în valoare brută de 10.000 de lei. Numele său este Cătălin Apostu, membru columbofil la AsociaÅ£iei Vrancea, ÅŸi este proprietarul porumbelului care ocupă locul al treilea în clasamentul Gold, un mascul care a reuÅŸit un punctaj de invidiat, de doar 18,40 de puncte.


Rep.: Ce părere aveÅ£i despre ideea FederaÅ£iei de a înfiinÅ£a Clubul Gold ÅŸi Clubul AS?
Cătălin Apostu: În primul rând aÅŸ vrea să urez un An Nou cu sănătate ÅŸi multe realizări tuturor pasionaÅ£ilor de porumbei din România!
Înca de la început mi s-a părut foarte bună ideea FederaÅ£iei de a înfiinÅ£a acest sistem de premiere în bani a porumbeilor prin Clubul Gold. Sistemul gândit iniÅ£ial pentru premierea cu 10.000 lei a primilor porumbei la nivel NaÅ£ional mi s-a părut mai bun decât cel care se vrea a se implementa în viitor, unde o mare parte din bani se întoarce la asociaÅ£ie. Oricum, ne-am cam obiÅŸnuit ca în fiecare an să se schimbe RNS–ul. Sper ca, în câÅ£iva ani, să avem ÅŸi noi un Regulament stabil pentru ca fiecare columbofil să îÅŸi aleagă o direcÅ£ie ÅŸi să evoluăm prin formarea unor porumbei, nu a unor regulamente.
Despre Clubul As nu pot să mă pronunÅ£ deoarece la noi la asociaÅ£ie se organizează doar concursuri din categoriile Fond ÅŸi Maraton, dar pot spune că fuziunea cu Clubul Gold nu va aduce un beneficiu proiectului în sine, cum de altfel nici amestecarea categoriilor de zbor, care se face prin prezentul RNS, nu va aduce un plus calităţii campionatului naÅ£ional.

Rep.: Cum apreciati regulamentul Clubului Gold?
Cătălin Apostu: După cum am spus mai sus, apreciez mai mult regulamentul iniÅ£ial al Clubului Gold, dar nici în forma actuală nu pot spune că nu e atractiv deoarece, chiar dacă se comandă inele mai puÅ£ine la asociatie, avem ÅŸansa să ne recuperăm banii investiÅ£i în inele de la judeÅ£ ÅŸi jucăm anual pentru Top 3 NaÅ£ional. Problema este că, în acest sistem, nu mai e atât de mare tentaÅ£ia pentru a juca la nivel naÅ£ional ÅŸi fiecare asociaÅ£ie ar putea să îÅŸi facă propriul regulament de premiere în bani, fără a mai achiziÅ£iona inele Gold. Un lucru care, cel puÅ£in din punctul meu de vedere, ar trebui să dea de gândit conducerii federaÅ£iei.

Rep.: Consideraţi că este unul corect şi asigura şanse egale tuturor columbofililor?
Cătălin Apostu: În ceea ce priveÅŸte corectitudinea ÅŸi egalitatea de ÅŸanse consider că, la fel ca ÅŸi campionatul naÅ£ional, Clubul Gold este transparent, egal ÅŸi corect pentru toÅ£i columbofilii.

Rep.: Valoarea premiului câstigat este atractivă?
Cătălin Apostu: Valoarea premiului câÅŸtigat la nivel NaÅ£ional este atractivă, în comparaÅ£ie cu valoarea premiului câÅŸtigat la nivel de asociaÅ£ie, care a fost de 375 de lei. Tocmai de aceea am subliniat mai sus necesitatea menÅ£inerii sumei de 10.000 de lei pentru cât mai mulÅ£i porumbei din topul NaÅ£ional.

Rep.: Câte inele Gold aÅ£i achiziÅ£ionat în anul 2017?
Cătălin Apostu: Anual reproduc în jur de 40 de pui deoarece nu sunt adeptul unui efectiv mare de porumbei la lotul de zbor. Astfel că am achiziÅ£ionat 40 de inele Gold, atât în 2017 cât ÅŸi în 2018. Deoarece eu m-am axat doar pe categoriile Fond ÅŸi As Fond, competiÅ£ia Gold a venit ca o mănuşă.

Rep.: Veţi mai achizitiona inele Gold?
Cătălin Apostu: Ar fi culmea să mă supăr ÅŸi să nu mai achiziÅ£ionez inele după ce am caÅŸtigat un premiu NaÅ£ional. InvestiÅ£ia de până în prezent în inele Gold este, în mod clar, amortizată. Voi juca ÅŸi pe viitor ÅŸi am achiziÅ£ionat ÅŸi pentru 2019 tot 40 de inele Gold.

Rep.: Avand în vedere experienta d-voastra, ati recomanda colegilor columbofili din Å£ară să participe la această competiÅ£ie?
Cătălin Apostu: Cine vrea să joace în acest campionat al Clubului Gold ÅŸi cine joacă, în general, categoria Fond Tineret, cred că nu are nevoie de recomandarea nimănui pentru a participa la această competiÅ£ie. Eu recomand tuturor să joace deoarece este o experienţă interesantă ÅŸi motivarea financiară ridică întotdeauna nivelul adrenalinei din sânge.

Rep.: Ce ne puteÅ£i spune despre porumbelul câÅŸtigător -linie de sânge, precum ÅŸi modul în care a fost concurat - vaduvie sau natural?
Cătălin Apostu: Porumbelul câstigător al locului 3 NaÅ£ional Club Gold, cu un punctaj de 18.40, este „BUCATTI“ - 9003040-2017 M. Din punctul meu de vedere, rezultatul lui nu este întâmplător, acesta fiind descendent din porumbei cu rezultate foarte bune la Fond ÅŸi Maraton. Mama lui este „APASHA“ – 0222728-2013 F - Locul I NaÅ£ional As Fond Tineret 2014 – 91.54 puncte, iar tatăl este “WANTED” - 0348907-2012 M (orig. Andronic Flavius), nepot din celebrul “Super 61” al lui Moise Dinu. Totodată, BUCATTI a zburat ÅŸi clasat toate cele cinci etape de Fond la care a fost angajat, obÅ£inând locul 4 NaÅ£ional As Fond Tineret, cu 76.44 puncte, ÅŸi locul 9 NaÅ£ional Fond Tineret, cu 18.40 puncte. Metoda de joc a fost văduvia totală, de la prima până la ultima etapă de fond, înaintea sezonului competiÅ£ional fiecare cuplu crescând câte un pui.

Rep.: A avut el o caracteristică specială pe care aţi observat-o şi aţi exploatat-o?
Cătălin Apostu: În general, cum de fapt cred că avem fiecare dintre noi, la început de sezon, câÅ£iva favoriÅ£i din lotul de tineri, aÅŸa ÅŸi el a fost pentru mine unul dintre cei în care mi-am pus baza. La primul antrenament cu asociaÅ£ia, la 50 de kilometri, a venit primul pe crescătorie, din 60 porumbei, reuÅŸind chiar ÅŸi la acea distanţă să devanseze plutonul cu două minute. Ca ÅŸi fapt divers aÅŸ vrea să vă spun că fratele lui de cuib. 9003039-2017 M, la ultimele două antrenamente de 230 de kilometri mi-a venit primul pe crescătorie, dar, ulterior, din greÅŸeala mea, l-am pierdut.

Rep.: Îl veÅ£i mai concura în acest an?
Cătălin Apostu: Îl voi concura ÅŸi în acest an deoarece simt că mai are multe de demonstrat ÅŸi nu vreau să îl bag la „închisoare“ de la o vârsta atât de fragedă.

Rep.: Ce categorii de distanţă vă plac cel mai mult?
Cătălin Apostu: Din 2017 m-am hotărât să joc doar categoriile Fond ÅŸi As Fond din mai multe considerente. În primul rand etapele de maraton care se organizează în gruparea noastră depăşesc 900 de kilometri, distanţă care, în opinia mea, este maximă pentru un porumbel să o parcurgă într-o zi. După părerea mea, la etapele unde porumbeii nu intră în prima zi, sosirile de a doua zi nu reflecta întotdeauna realitatea. Aici vorbesc despre porumbeii care trag toată ziua ÅŸi poposesc seara cine ÅŸtie pe unde, rupÅ£i de oboseală, iar a doua zi nu pleacă foarte de dimineaţă deoarece, probabil, nu au resursele necesare sau cine ÅŸtie daca mai apucă dimineaÅ£a în libertate sau în viaţă. BineînÅ£eles că sunt ÅŸi excepÅ£ii ÅŸi pot da multe exemple de porumbei olimpici la maraton care au ÅŸi etape de fond de vârf, dar, după cum am spus, la etapele de a doua zi intervine norocul ÅŸi eu nu vreau să fac columbofilie după noroc.
Lasând la o parte discuÅ£ia despre categorii, pot spune că prefer etapele cuprinse între 600 ÅŸi 900 de kilometri, dar cu un grad de dificultate mai ridicat - căldură, vânt din faţă - unde ies cu adevarat în evidenţă porumbeii valoroÅŸi.

Rep.: Ce produse folosiÅ£i pentru întreÅ£inerea porumbeilor: medicamenÅ£ie, conditionare, mâncare?
Cătălin Apostu: Nu sunt adeptul folosirii medicamentelor, nici în sezon, nici în extrasezon, pentru porumbeii sănătoÅŸi. Dacă identific un individ cu probleme prefer să îl tratez individual sau să îl elimin. Folosesc tot timpul anului o mâncare cât mai bogată, cu multe sortimente de seminÅ£e, pentru a asigura porumbeilor necesarul dezvoltării optime. Mai suplimentez cu grit, vitamine, minerale, ceaiuri naturale ÅŸi produse apicole.

Rep.: Cum aÅ£i caracteriza, în câteva fraze, activitatea columbofilă din România?
Cătălin Apostu: Consider că activitatea columbofilă din România urmează un trend ascendent ÅŸi sper să se menÅ£ină aÅŸa o bună perioada de timp. Ar fi unele probleme pe care le-am identificat ÅŸi anume:
- problema cea mai mare este aceea pe care o ÅŸtim cu toÅ£ii ÅŸi anume că nu jucăm împreună, sub acelaÅŸi Campionat NaÅ£ional
- faptul că nu ne promovăm ÅŸi nu apreciem cum ar trebui campionii ÅŸi discutăm permanent în contradictoriu despre zone favorabile de zbor, categorii regine, categorii ping-pong etc.
- dăm toÅ£i banii pe porumbei ÅŸi crescatori din Vest, iar vesticii nu dau doi bani pe porumbeii ÅŸi crescătorii noÅŸtri, în condiÅ£iile în care, la reprezentările internaÅ£ionale, noi ÅŸi polonezii suntem mereu fruntaÅŸi
- fugim permanent de concurenţă, retragându-ne în grupări din ce în ce mai mici
Ar mai fi destule de spus, dar ÅŸi aÅŸa cred ca am pus destule „paie pe foc“.

Rep.: De când concuraÅ£i porumbeii ÅŸi cu ce rezultate?
Cătălin Apostu: Concurez cu porumbeii din anul 2009, pe atunci fiind înscris la AsociaÅ£ia Brăila. Chiar dacă am făcut columbofilie de la distanţă, din primul an am avut rezultate bunicele:
- Locul 1 Fond Tineret Asc. Braila cu “Suru” -1192411-2008 M
- Locul 2 / 2319 porumbei 731 km - “Suru”-1192411-2008 M
În anul 2010, cu acelaÅŸi porumbel, am reuÅŸit locul 1 din 2.553 de porumbei, pe distanÅ£a de 674 kilometri, ÅŸi tot atunci am obÅ£inut locul 36 NaÅ£ional As Maraton Tineret cu femela 438201-2009 F, singurul tânăr cu As Maraton pe asociatie. Tot atunci am reuÅŸit, pe asociaÅ£ie, să obÅ£in următoarele rezultate:
- Locul 3 Asc. Brăila Maraton Tineret cu 438201-2009 F
- Locul 1 Asc Brăila As Maraton Tineret cu 438201-2009 F
- Locul 2 Asc Brăila Mare Fond Tineret cu 438209-2009 F
Datorita faptului că eu ÅŸi prietenul Braia Edward aveam de luat cam jumătate din cupele pe asociaÅ£ie, conducerea a hotărât să facă premierea doar pentru membri care au crescătoria în judeÅ£ul Braila, noi având-o în Vrancea, si astfel ne-am retras din asociaÅ£ia Brăila ÅŸi ne-am înscris în Asociatia Vrancea din 2011.
Aici, rezultatele mai bune au început să apară din 2013, cand am obÅ£inut locul 2 Asc. Vrancea Fond Tineret cu “Ala Micu” – 0356487 – 2012 M ÅŸi locul 31 NaÅ£ional Fond Tineret, cu 43.35 puncte.
După cel mai bun sezon al meu, respectiv 2014, în care am obÅ£inut:
- Locul 1 NaÅ£ional As Fond Tineret – 91.54 pct cu “APASHA”-0222728-2013 F
- Locul 3 NaÅ£ional As Fond Maturi – 50.13 pct cu “Tardiva”-0009699-2012 F
- Locul 7 NaÅ£ional Fond Palmares Maturi – 65.16 pct cu “Ala Micu” – 0356487-2012 M
- Locul 6 Naţional Fond Crescator cu 41.69 pct,
am renunÅ£at definitiv la crescătoria de la Panciu ÅŸi m-am mutat la FocÅŸani. La începutul lui 2014 am luat decizia de a duce toÅ£i puii pe care îi reproduc unui prieten din FocÅŸani pentru a face tandem.
În 2018 am obÅ£inut rezultate foarte bune cu doi porumbei: BUCATTI: RO GOLD 9003040-2017 M – a zburat ÅŸi clasat 5 din 5 Fonduri. Acesta obtinut:
- Locul 4 Naţional As Fond Tineret cu 76.44 pct
- Locul 9 Naţional Fond Tineret cu 18.40 pct
- Locul 3 Naţional Club Gold.
Al doilea porumbel este “El Nino” – 510023-2016 M – porumbel care a zburat ca pui în vechea locaÅ£ie, la FocÅŸani, apoi ca tânăr a obÅ£inut locul 6 Fond AsociaÅ£ia Vrancea, cu 68 de puncte, iar anul acesta a clasat 6 din 6 etape de Fond ÅŸi a încheiat categoria As Fond cu 121.45 puncte, obÅ£inând locul 28 NaÅ£ional. Acesta are ca bunici trei Campioni NaÅ£ionali (Apasha-Apostu Cătălin, Solticarul-Stoica Vasile ÅŸi Cenuşăreasa-Stoica Vasile) ÅŸi al 4-lea bunic “Ala Micu” - Loc 7 NaÅ£ional.

 

Adaugat: 09.01.2019 09:09:19