IOAN FESTILA: TOTI PUII PE CARE II CONCUREZ LA ETAPELE DE FOND AU INELE GOLD!

Unul dintre cei mai renumiÅ£i columbofili din Å£ară ÅŸi un nume de referinţă printre crescătorii din zona Moldovei, Ioan FeÅŸtilă s-a aflat ÅŸi în acest an pe lista campionilor Clubului Gold, cea mai spectaculoasă competiÅ£ie, cel puÅ£in din punctul de vedere al premiilor acordate, organizată de FederaÅ£ia NaÅ£ională a Crescătorilor de Porumbei din România. PerformanÅ£a este cu atât mai remarcabilă cu cât judeÅ£eul NeamÅ£, acolo unde concurează FeÅŸtilă, s-a dovedit a fi cel mai competitiv judeÅ£, toÅ£i cei trei crescători aflaÅ£i pe podium în clasamentul judeÅ£ean figurând ÅŸi în top în clasamentul naÅ£ional Gold.


Crescător experimentat, Ioan FeÅŸtilă concurează porumbeii din anul 2000, perioadă în care a adunat mai multe titluri de campion naÈ›ional ÅŸi vice-campion naÈ›ional. „Am reuÅŸit în fiecare an să fiu în top 10 NaÈ›ional. Chiar ÅŸi anul trecut am reuÅŸit un loc 2 la Palmares Crescător Fond. Ca ÅŸi categorii de distanţă, pot să vă spun că apreciez, în special, fondul ÅŸi maratonul, dar iubesc foarte mult porumbeii care reuÈ™esc să claseze de la 100 de km până la peste 1.100 de km“, spune proaspăt campionul nemÅ£ean.
Ioan FeÅŸtilă mai spune că susÅ£ine toate competiÅ£iile care stimulează financiar columbofilii. „Èšinând cont de faptul că eu concurez la tot ceea ce înseamnă câstiguri materiale, îmbrățiÈ™ezi cu drag idea FederaÅ£iei de a înfiinÅ£a Clubul Gold ÅŸi o susÈ›in întru-totul! Cu atât mai mult cu cât competiÅ£ia este una extrem de transparentă, iar regulamentul este clar ÅŸi oferă ÅŸanse egale tuturor participanÅ£ilor. În plus, premiile sunt ÅŸi ele pe măsură ÅŸi vin să răsplătească efortul ÅŸi dedicarea crecătorilor“, a declarat Ioan FeÅŸtilă. Acesta spune că, la fel ca ÅŸi în sezonul precedent, toÅ£i puii concuraÅ£i în etapele de fond au inele Gold. „ToÈ›i puii pe care îi concurez la etapele de fond sunt inelaÅ£i cu inele Gold. Cât timp va mai fi campionatul Gold, îi voi inele cu aceste inele. Åži i-aÅŸ sfătui pe toÅ£i crescătorii să ia în considerare să investească în inele Gold deoarece este o oportunitate deosebită“, a mai spus FeÅŸtilă.

Doi fraÅ£i cu sânge de campion
Cât despre porumbelul care i-a adus ÅŸi în acest an un loc pe lista campionilor ÅŸi, implicit, un premiu consistent în valoare de 10.000 de lei, reuÅŸind un scor de 19.525 puncte de penalizare, Ioan FeÅŸtilă spune că a avut de la început încredere că va clasa. „De la prima etapă de fond, această femelă mi-a demonstrat că poate îndeplini norma. Femela câÈ™tigătoare, cu seria 9004701, este sora bună de pe tată cu porumbelul 3005008, mascul care a câÈ™tigat în 2017. Ca ÅŸi linie de sânge, tatăl femelei este Steven van Breemen, iar mama este campioană Fond Pui - 2012, un original FeÅŸtilă Ioan, cu seria 468034-12. Femela a fost jucată la văduvie“, a precizat crescătorul nemÅ£ean, care a adăugat că porumbiÅ£a va fi zburată ÅŸi în acest an.
În ceea ce priveÅŸte hrana porumbeilor, Ioan FeÅŸtilă pariază pe mâncarea produsă de firma proprie, în vreme ce produsele folosite pentru întreÅ£inere provin de la firma Travipharma. „Folosesc exclusiv toate produsele ÅŸi respect programul de la firma Travipharma. În schimb, mâncarea provine exclusiv de firma noastră: Calitate-Anduranta-PerformanÈ›a“, a dezvăluit crescătorul care, întrebat cum ar caracteriza activitatea columbofilă din România, spune că „sportul columbofil este pe o scara ascendentă“! „După cum È™tiÈ›i, sunt responsabil cu organizarea expoziÈ›iei naÈ›ionale ÅŸi, aÅŸa cum s-a putut vedea, am ajuns la un nivel foarte ridicat“, a conchis FeÅŸtilă.

 

inapoi